Saftige svinekoteletter

Saftige svinekoteletter
Deilige saftige og møre svinekoteletter med brun saus og potetstappe. Nammis!

De siste årene har svinekoteletter vært noe som kun har blitt brukt på grillen, ofte med det resultatet at jeg angrer på at jeg ikke kjøpte nakkekoteletter isteden. Men fra barndommen husker jeg noen helt fantastiske svinekotelettopplevelser med deilig, saftige, møre svinekoteletter i brun saus. Jeg får vann i munnen av å tenke på dem. Trikset er å steke kotelettene raskt for å få stekeskorpe og så koke dem lenge. Bedre blir ikke svinekoteletter!

Har du heller lyst på noe annet til middag?

 

Du trenger:

Til fire personer

  • 6 svinekoteletter (kommer an på hvor sultne man er. Her har jeg beregnet halvannen til hver)
  • 100 gr ekte smør til sausen
  • 2 ss smør til steking
  • 2 ss hvetemel
  • Salt og pepper
  • 1 liter kokende vann
  • 2 buljongterninger med oksekraft
  • 2 gulløk
  • ½ dl melk
  • Noen dråper sukkerkulør (kan sløyfes)

Slik gjør du

1. Ta ut svinekoteletter fra kjøleskapet minst 30 minutter før du skal steke dem, slik at de rekker å få romtemperatur

2. Tørk av kotelettene med kjøkkenhåndkle eller et kjøkkenpapir som ikke loer

3. Dersom kotelettene har tykk fettrad på tuppen, kan du skjære noen dype snitt i dem, med cirka 3 centimeters avstand. Da er det mindre sjanse for at kotelettene krøller seg i stekepannen.

4. Krydre kjøttet raust med salt og pepper på begge sider.

5. Smelt smør i en gryte eller en dyp stekepanne

6. Stek kotelettene på medium sterk varme i cirka to minutter på hver side til de har fått stekeskorpe.

7. Hell så over over kokende vann, sånn at det akkurat dekker kotelettene.

8. Grovhakk løken i terninger og ha den oppi gryten.

9. La alt stå å småputre i en time – halvannen til alt kjøttet er mørt og deilig. Du kan teste om det er mørt nok ved å sjekke om kjøttet løsner lett fra benet. Det skal helst ikke koke så lenge at alt kjøttet løsner fra hverandre. Det skal fortsatt være hele koteletter.

10. Etter en time-halvannen tar du kotelettene opp av gryten. La dem hvile på et fat, gjerne under aluminiumsfolie.

11. Hell så sausen gjennom en sil. Husk å ha en skål under, for det er selve sausen du skal ta vare på. Det som blir igjen i silen har gjort nytten, og kan kastes.

12. Ha gryten tilbake på varmen (uten saus).

13. Smelt smøret i bunnen av gryten. Det skal smelte, ikke stekes.

14. Ha i melet og bland godt sammen. La frese litt i gryten noen minutter. Det skal være varmt, men ikke så varmt at smøret får stekeskorpe.

15. Så rører du inn kraften. Tilsett litt og litt (særlig i starten) og rør inn – da unngår du klumper.

16. Tilsett buljongterningene og melk.

17. Kok noen minutter for å tykne litt.

18. Smak til med salt og pepper.

19. Bruk noen dråper sukkerkulør for å få sausen litt mørkere hvis du vil. Det er sterk farge, så bruk bare noen dråper av gangen. Dette er helt frivillig.

20. Ta gryten av varmen, legg kotelettene tilbake i gryten i ett minutt eller to, og så er alt klart til servering.

21. Serveres med grønnsaker, potet eller potetstappe og godt humør.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.