Svinestek

Svinestek
Saftig svinestek med poteter, brun saus, surkål og lettkokte grønnsaker. Nammis!

– Kokt? Hva mener du med kokt? Har du kokt steken?
Jeg fortalte min mor om hva vi skulle ha til middag. Hun var skeptisk. Kokt stek? Stek skal jo…ja… stekes! Det ligger jo i navnet, liksom. Jeg var åpen på at jeg hadde tatt en sjanse med selveste søndagsmiddagen, men ungene hadde mast om å gå på mækkern hele dagen, så hvis eksperimentet mitt endte i katastrofe, hadde jo en stor del av familien jublet uansett. Men det ble ikke noe McSøndagsmiddag på oss, for kokt svinestek er kjempedigg! Saftig, velsmakende og mørt! Ingenting å være redd for

PRØV OGSÅ MINE ANDRE OPPSKRIFTER PÅ STEK

Du trenger:

Beregne cirka 200 gram kjøtt per pers.

  • 1,5 kg svinestek, ferdig tint
  • 2 liter oksekraft
  • 1 løk, kuttet opp i båter
  • En håndfull friske urter (velg blant de du liker og har)

Serveres gjerne med kokte poteter, gulrøtter, erter og svisker, sennep (lenke), surkål (lenke), erterstuing eller noe annet du liker bedre (lenke).

TIPS! Hvis du vil lage skinkestek/svinestek med svor, kan du heller sjekke ut denne oppskriften (lenke)

Slik gjør du:

1. Kok opp 2 liter oksekraft med løk og urter i en stor gryte.

2. Tørk godt av svinesteken med et kjøkkenpapir som ikke loer.

3. Gni steken godt inn med salt og pepper.

4. Stikk et steketermometer inn i midten av steken.

5. Legg svinesteken oppi gryten, slik at steketermometeret stikker opp, men mest mulig av steken ligger under vann.

6. Senk temperaturen, slik at vannet ligger akkurat like under kokepunktet 90 – 95 grader. Her kan du gjerne bruke et annet steketermometer eller et sukkertermometer for å sjekke temperaturen hvis du føler deg usikker.

7. La steken ligge og godtgjøre seg her i cirka en times tid, til den når 71 – 72 grader.

8. Da tar du opp svinesteken, pakker den godt inn i folie, og lar den hvile i 15 minutter. Da er det akkurat så vidt gjennomstekt, og saftig og nydelig.

9. Mens steken hviler, kan du gjerne lage brun saus til. Da smelter du 3 ss smør i en kjele, og venter til det blir lyst gyllent før du rører inn melet. Stek melblandingen i fem minutter til den blir mørk. Rør så inn 4 dl av kraften. La koke i fem min og smak på den. Trenger den salt og pepper? Har du lyst til å jazze den opp med litt fløte? Eller tyttebær? Alt er lov! Trenger den litt mørkere farge? Bruk noen dråper med sukkerkulør!

10. Pakk opp steken og skjær den opp i tynne skiver.

11. Serveres varm – restene pakker du godt inn, og bruker som pålegg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.