Trøffelkake

Trøffelkake

En Sjokoladekake med stor S. 1,3 kilo gikk med på å lage denne kaken. Utrolig god!

Altså, dette er ikke sjokoladekaken du bare kaster sammen. Dette er kaken for deg som har lyst til å lage en ordentlig kake som smaker skikkelig sjokolade. Dette er kaken for deg som er villig til å bruke litt tid, penger og oppvask på å få det til. Dette er Sjokoladekaken med stor S. Den krever 1,3 kg sjokolade, 4 ulike typer sukker og cirka 3 timer på kjøkkenet.  Dette er kaken for deg som vil imponere. Det er med andre ord en kake man skal vite hva man begir seg inn på før man begynner. Ikke skremt ennå? Supert! Fordi hvis du først har kommet så langt, så kan jeg også fortelle at kaken er veldig, veldig god og veldig morsom å lage. Hva med å invitere kjæresten til bake-date og lage den sammen?

SJEKK UT VÅRE ANDRE SJOKOLADEKAKER

Du trenger:

Til kaken

 • 300 gram kokesjokolade, finhakket (cirka 60 % kakao er fint)
 • 115 gram smør
 • 1 ss vaniljeekstrakt (kan erstattes av vaniljesukker)
 • 40 gram kakaopulver
 • 2,5 dl vann
 • 160 gram crème fraishe
 • 3 egg + 3 eggeplommer
 • 300 gram sukker
 • 100 gram lyst brunt sukker
 • 160 gram hvetemel
 • 1 ss natron
 • 2 ts bakepulver
 • 1 ts salt

Hvit sjokoladeganasj

 • 450 gram hvit sjokolade
 • 2 dl kremfløte (200 gram)
 • 2 ss smør, mykt

Mørk sjokoladeganasj

 • 300 gram kokesjokolade, finhakket
 • 3 dl kremfløte (300 gram)

 

Sjokoladeglasuren

 • 100 gram kokesjokolade, finhakket
 • 3 ss sukker
 • ½ dl lys sirup
 • 6 ss kakaopulver
 • ½ dl vann
 • 450 gram smør, mykt og romtemperert
 • 100 gram melis

Pynt

 • 50 gram hvit sjokolade
 • 50 gram kokesjokolade

 

Slik gjør du:

1. Vi begynner med bunnen. Sett ovnen på 180 grader.

2. Finn frem to stekebrett. Dette er en oppskrift som er tilpasset en «standardovn» på 59 centimeter, der stekebrettene er cirka 35 centimeter dype og 47 brede.

3. Ha noen dråper olje eller flytende smør i bunnen på stekebrettene og legg på bakepapir. Oljen er ment til å feste bakepapiret slik at det ikke flytter seg.

4. Finhakk kokesjokoladen.

5. Ha litt over halvparten av sjokoladen i en liten kjele sammen med smør og vanilje og smelt det hele på lav varme. Rør ofte. Ta bort fra platen så snart det er smeltet, og la avkjøles litt.

6. Rør sammen kakaopulver og vann i en annen kjele og kok opp mens du rører. La avkjøles litt og rør så inn i den smeltede sjokoladen. Rør så inn creme fraishe

7. Ha egg, eggeplommer og både lyst og lysebrunt sukker i en bakebolle og pisk til eggedosis i noen minutter til blandingen er lett og luftig.

8. Vend så eggedosisen inn sjokoladeblandingen. Prøv å behold så mulig av luften som mulig i eggedosisen – mitt tips er å bruke eggen på en slikkepott. Det tar litt tid å få en jevn blanding, men du beholder masse luft.

9. Bland mel, natron, bakepulver og salt i en bolle og bland så inn i sjokoladeeggedosisblandingen. Bland i litt og litt og vend inn med slikkepotten til alt er en jevn kakemiks uten melklumper.

10. Fordele så røren jevnt utover stekebrettene. Jeg brukte en øse for å sikre at begge brettene fikk nøyaktig like mye røre. Her kan du nok også bruke litermål eller vekt.

11. Strø så resten av sjokoladen på toppen.

12. Sett begge brettene inn i ovnen (De skal helst stå i nederste del av ovnen).

13. Stek i 25 – 30 minutter – bytt plass på brettene halvveis for å sikre jevn steking.

14. Det er litt vanskelig å vite helt nøyaktig når de er perfekte, men du kan sjekke om de er klare ved å presse lett på dem – dersom kaken «spretter litt tilbake» når du slipper er den ferdig. Pass også på at kakene ikke blir for brune.

15. La kakene avkjøles helt på stekebrettene – minst en time!

16. Så er det sjokoladeganasjtid. (Sjokoladeganasj er et fancy ord for sjokoladekrem)

Hvit sjokoladekanasj

17. Smelt den hvite sjokoladen i vannbad. Husk at dette er ganske mye sjokolade, så ha tålmodighet.

Vannbad betyr at du smelter sjokoladen med indirekte varme. Knekk sjokoladen i biter og legg bitene i en metallskål eller glasskål over en kjele med varmt/småkokende vann og lar det stå urørt til det smelter. Pass på at det ikke kommer vann opp i skålen. Pass også på at skålen ikke berører det kokende vannet, for da blir sjokoladen smeltet for raskt. Når alt ser smeltet ut rører du i sjokoladen med en tresleiv (ikke metall), for å sikre at det ikke er noen klumper i sjokoladen.

18. Ha kremfløte og smør i en kjele og varm opp til smøret har smeltet og det dukker opp små bobler på siden av kjelen. Rør fløten inn i den hvite sjokoaden. La avkjøles i minst en time og gjerne i kjøleskap. Jo kaldere og fastere den er ved montering, jo mindre gris.

Den mørke sjokoladeganasjen

19. Så til den mørke sjokoladeganasjen. Finhakk sjokoladen og ha den i en bolle som tåler varme

20. Varm så kremfløten i en liten kjele til små bobler begynner å komme opp langs kanten.

21. Hell fløten over sjokoladen og la den stå der i 2-3 minutter til sjokoladen har smeltet. Rør så til en jevn blanding.

22. La avkjøles i minst en time.

Sjokolade glasuren

23. Smelt sjokoladen i en kjele på lav varme mens du rører ofte.

24. I en annen kjele rører du sammen sukker, sirup, kakaopulver og vann og koker opp mens du rører hele tiden. Fjern fra platen og rør inn den smeltede sjokoalden. La avkjøles i minst 30 minutter.

25. Sørg for at smøret er romtemperert og pisk det lett i mikseren i cirka 30 – 60 sekunder for å sikre at det er luftig.

26. Bland inn den avkjølte sjokolademiksen og rør så inn melisen på lav hastighet.

Monteringen

27. Klipp ut et stykke papp eller plast som er like stort som en tredjedel av langpannen din. I min stekepanne er det 14 cm bredt og 35 langt. Det er dette pappstykket som avgjør hvor stor kaken din blir.

28. Bruk pappstykket som mål og klipp ut tre rektangler av hver kakebunn. Målet er at du skal ende opp med seks rektangler som er nøyaktig like store. Behold bakepapiret på inntil videre.

29. Pappstykket ditt skal nå brukes i bunnen av kaken. Det høres kanskje litt rart ut, men da er det lettere å montere og lettere å flytte på kaken.

30. Ta en liten dært sjokoladeglassur på pappstykket og smør utover.  Legg det ene kakerektangelet oppå pappstykket med bakepapiret opp. Pell av bakepapiret forsiktig. Dette er nå basen din.

31. Del den hvite sjokoladeganasjen i to (jeg anbefaler litermål) og smør den ene halvparten jevnt utover basen. Sett på et kakerektangel oppå der igjen, og pell av papiret.

TIPS! Dersom sjokoladeganasjen din er litt rennende kan monteringen bli litt grisete. Det gjør ikke noe, men kaken er jo best når mest mulig av fyllet holder seg på kaken. Et tips for å gjøre monteringen mindre sølete er å sette basen oppå en rist, slik at restene har et sted å dryppe.

32. Del den mørke sjokoladeganasjen i to (jeg anbefaler litermål) og smør den ene halvparten jevnt utover basen. Sett på et kakerektangel oppå der igjen og pell av papiret.

33. Fyll på med cirka 3 dl av sjokoladeglasuren (foreløpig bare på toppen av basen – sidene tar vi senere.

34. Så gjentar du det hele: kakerektangel – hvit sjokoladeganasj – kakerektangel – mørk sjokoladeganasj og kakerektangel igjen.  Prøv å holde kaken så firkantet og rett som mulig hele veien.

35. Nå må kaken sette seg litt. Dekk hele utsiden av kaken med et tynt lag av glasuren og sett den i kjøleskapet i ti minutter. Da stivner glasuren og danner et tett lokk rundt hele kaken, slik at fyllet ikke kan dryppe.

36. Smør så resten av glasuren utover hele kaken. Fordele glasuren utover slik at kaken blir mest mulig firkantet med glatt overflate og rette hjørner. Jeg bruker en varm kniv helt på slutten for å jevne ut alt.

37. Bruk en stor kjøkkenkniv og skrap tynne flak av pyntesjokoladen og fordele den utover toppen.

38. La så kaken sette seg ordentlig i kjøleskapet noen timer, helst over natten.

39. Skjær opp kaken med en varm, skarp kniv mens den ennå er kald. Det er en mektig kake, så det trenger ikke være store stykker.

40. Serveres i romtemperatur.

4 kommentarer til “Trøffelkake

 1. Hvor god/dårlig idé ville det være å bake bunnen og lage ganachene om formiddagen og så montere kaken om kvelden? (Jeg tenker i så fall å la ganachene stå i romtemperatur/litt kjøligere mens vi er borte og evt. kjøle dem ned ytterligere når vi har kommet hjem igjen.)

  Det kommer snart en perfekt anledning til denne kaken, men tidsnød er en utfordring…

  1. Jeg har ikke prøvd selv, men jeg kan ikke skjønne at det skulle være noe problem, så lenge man lagrer alt godt. Kakebunnen trives nok sikkert best i kjøleskapet, tror jeg. Jeg tipper det kommer til å gå superbra, men vil gjerne høre hvordan det gikk 🙂

   M

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.