Gresk påskekringle: Tsoureki

Gresk påskekringle: Tsoureki
Deilig, saftig hvetekringle med lett appelsinsmak og pyntet med de klassiske fargede påskeeggene. Nammis!

Denne påsken tester jeg ut litt forskjellige utenlandske påskebaksttradisjoner, og nå har turen kommet til Hellas og den klassiske hvetekransen Tsoureki. Dette er en lett, luftig og saftig hvetekrans med mild smak av appelsin. Og så er den pyntet med hardkokte, fargede egg. Disse eggene er en gresk påsketradisjon der rødfargen representerer livet, seier og Jesus. Eggene skal ikke spises, men brukes i såkalte eggedueller, der man kakker hvert sitt egg mot hverandre. Den som beholder eggeskallet helt lengst har mest lykke i året som kommer. Vi andre får trøste oss med en digg og saftig hvetekrans.

SJEKK UT VÅRE ANDRE PÅSKETE OPPSKRIFTER

 

Du trenger:

  • Til eggene: Fire egg og rød kontitorfarge
  • 750 gram mel
  • 2 pakker tørrgjær
  • ½ ts salt
  • 2 dl melk
  • 1 ½ dl vann
  • 3 egg
  • 75 gram sukker
  • Skallet fra tre appelsiner (kun det oransje – ikke det hvite)
  • 3 ts mahlepi (Gresk krydder som ER litt vanskelig å få tak i. Bruk kardemomme som erstatning)
  • 100 gram smør, ordentlig mykt, og kuttet i terninger
  • Pensles med: 2 eggeplommer
  • Pyntes med: skivede mandler og fire fargede egg.

 

Slik gjør du:

 

1. Vi begynner med eggene. Ha så fire hele egg i en liten kjele med en cirka en halv tube/flaske rød konditorfarge. Kok eggene i cirka ti minutter, og la eggene avkjøles i vannet.

2. Så begynner vi på deigen: Ha mel, tørrgjær, sukker, kardemomme og salt i en bolle og bland godt.

3. Varm melk og vann til det er lunkent (cirka 25 – 32 grader – bruk gjerne termometer).

4. Bland eggene, appelsinskall, og eventuelt mahlepi i melkeblandingen og bland godt.

5. Bland så det våte inn i det tørre og bland godt sammen.

6. Etter noen minutters elting kan du vurdere om du trenger mer mel eller veske. Tilsett en og en spiseskje til du er fornøyd med teksturen. Deigen skal være så fast at den akkurat slipper bakebollen.

7. Når du er fornøyd med fastheten fortsetter du å elte. Lenge. Elt i cirka ti minutter – for da strekker fibrene i melet seg, slik at kringlen blir seig og god.

8. Tilsett så smøret litt og litt og elt i cirka 5 min til alt smøret er bakt inn i deigen.

9. Dekk til med et fuktig kjøkkenhåndkle og heve i cirka 1 time

10. Elt luften ut av deigen og del den i tre deler på cirka 550 gram. Rull hver del ut til pølser på cirka 70 cm.

11. Flett de tre pølsene tett sammen til en fin krans.

12. Legg kransen i en sirkel på et bakebrett. Press de to endedelene sammen, slik at du får en full sirkel.

13. Dekk kransen med et fuktig kjøkkenhåndkle og la heve i 20 min mens du varmer ovnen til 180 grader.

14. Pensle med eggeplommer, og plasser de fire eggene halvveis ned i deigen. Strø over med hakkede mandler.

15. Stek i 25 – 30 minutter til kransen er gyllen.

16. La avkjøles på rist i cirka en halvtime til den er kald nok til å skjæres i.

17. Velg om du vil servere med melisglasur på toppen, med smør, marmelade eller syltetøy eller den fornorskede Tsourekien med brunost.

Thanks for installing the Bottom of every post plugin by Corey Salzano. Contact me if you need custom WordPress plugins or website design.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *