Vaniljeboller

Vaniljeboller
Deilige, saftige, luftige hveteboller med deilig vaniljefyll. Helt utrolig godt! Nammis!

Disse bollene er ordentlig populære. Det er faktisk de første bollene jeg har fått ordentlig og lang applaus for av en større gruppe folk. Det synes jeg var veldig ålreit, for det er bare til å innrømme at disse bollene er hakket mer knotete å lage enn vanlige klassiske boller uten fyll. Men det er de verdt, for når disse kommer på bordet, ja da er det fest, altså! Klassiske norske hveteboller, fylt med deilig, fyldig vaniljekrem. Disse bare må du prøve

PÅ JAKT ETTER ANDRE BOLLER?

 

 

Du trenger:

Til cirka 16 boller:

  • 1 kg hvetemel
  • 5 dl melk, gjerne h-melk
  • 25 gram fersk gjær (kan erstattes med en halv pakke tørrgjær – 7 gram)
  • 150 gram sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 1/4 ts salt
  • 1 egg
  • 150 gram romtemperert smør
  • 7,5 dl vaniljekrem (Min oppskrift på hjemmelaget finner du her)
  • Pensles med: To eggeplommer

 

Slik gjør du:

1. Ta ut alle ingrediensene ut på kjøkkenbenken cirka en halvtime før du skal bake, så er alt likt romtemperert.

2 Smuldre opp gjæren i en bakebolle og ha oppi cirka halvparten av melken. Rør godt til all gjæren er oppløst og tilsett så resten av melken. (Dersom du bruker tørrgjær kan du bare blande gjæren med melet)

3. Rør så inn egget

4. Ha cirka 2/3 av melet i en annen bolle og bland med sukker, kardemomme og salt.

5. Bland melkeblandingen og melblandingen sammen og elt i noen minutter. Etter noen minutter kan du vurdere om du trenger å tilsette resten av melet. Deigen skal være så fast at den akkurat slipper bakebollen. Til sett 1 og 1 toppet spiseskje hvetemel til du er fornøyd.

6. Så skal deigen eltes i cirka 10 minutter. Det er litt lenge, men fibrene strekkes og det gir bedre boller.

7. Etter ti minutters eltetid tilsetter du smøret litt og litt. Når alt smøret er tilsatt elter du 5-7 minutter til, slik at smøret blir jobbet ordentlig godt inn i deigen.

8. Dekk til deigen med et fuktig kjøkkenhåndkle og la heve til den er cirka dobbel størrelse. To timer er bra. Dersom du har dårligere tid kan du varme melken til cirka 36 grader før du blander den med gjæren. Da burde 40 -45 minutters heving holde lenge).

9. Ta deigen ut av bakebollen og elt den lett for å slå luften ut av den.

10. Del deigen opp i cirka 16 emner på cirka 100 gram per bolle. Jeg bruker kjøkkenvekt.

11. Kjevle hvert deigstykke flatt som en tynn minipannekake.

12. Plasser en god spiseskje vaniljekrem i midten på hver pannekake. Brett deigen sammen rundt vaniljekremen som en blomst. Press sammen deigen, slik at du «forsegler» vaniljekremen inne i deigen. Jevn ut, slik at overflaten blir sånn noenlunde jevn. Pass på at vaniljekremen holder seg i midten, og at du ikke drar med deg vaniljekrem når du skal presse sammen deigen, for da blir den så glatt og vanskeligere å forsegle.

13. Snu bollen (slik at den fineste siden kommer opp) og plasser den på et stekebrett, helst med noen centimetres avstand til de andre bollene på brettet..

14. Dekk til bollene med et fuktig kjøkkenhåndkle og la dem etterheve i 45 –60 minutter.

15. Pisk sammen to eggeplommer og pensle forsiktig på toppen av bollene.

16. Stekes på 225 grader i 10 – 12 minutter til de får en fin mørk gyllen stekefarge. Hvis du er usikker på om bollene er ferdig, kan du snu dem, og banke forsiktig midt på bunnen. Gjærbakst som er ferdig lager en litt hul lyd.

17. La hvile i minst et kvarter før du spiser dem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.