Vaniljesaus

 Oppskriften gir cirka 5 dl vaniljesaus.
Fyldig og søt, vaniljesaus med ekte vaniljefrø . Nammis!

Vaniljesaus har alltid vært en stor hit hos meg. Bare drit den i geléen – jeg kan spise skål på skål med ren vaniljesaus. Selv om jeg vet at vaniljesausen på butikken er laget juksevanilje fra råtne svenske grantrær (!), så heller jeg innpå fullstendig ukritisk. Og vaniljesaustørsten blir ikke noe mindre når det står hjemmelaget saus på bordet. Herregud så godt! Ekte vanilje, ekte kremfløte, ekte egg og ekte sukker i herlig kombinasjon! Sausen blir enda bedre hvis du lager den dagen før du skal servere den.

Prøv våre andre desserter også

 

Du trenger

  • 5 eggeplommer
  • 2 ½ dl h-melk
  • 100 gr sukker
  • 2 ½ dl fløte (helst kremfløte)
  • 1 vaniljestang

TIPS! Vaniljesausen kan serveres så snart den er lunken, men da vil smaken være litt intens og søt. Det beste er å lage den dagen før, og så la den modne over natten i kjøleskapet. Da får du en kald, lekker, søt saus med masse god vaniljesmak uten at det blir «for mye».

Slik gjør du:

1. Finn en liten, tynn kniv, og splitt vaniljestangen på langs (som et pølsebrød). Skrap ut frøene forsiktig, og ha dem i en gryte. Ha oppi melk, fløte, selve vaniljestangen og halvparten av sukkeret.

2. Varm blandingen opp til kokepunktet, uten at det skal koke. Ta gryten av platen med en gang du ser at det bobler.

3. Så må du skille eggehviten fra eggeplommen. Jeg kakker egget lett på bordet først. Så holder jeg ut den venstre hånden (som om du skulle tigge etter en tier til en kopp kaffe) og har hele egget over de samlede fingrene mine. Så lar jeg eggehviten gli forsiktig mellom fingrene, og har eggeplommen oppi en bolle.

4. Når alle eggeplommene er trygt i bollen , tilsetter du resten av sukkeret, og visper lett til egg og sukker er godt blandet sammen.

5. Hell melkeblandingen opp i eggebollen i en tynn stråle, mens du rører kraftig med en visp hele tiden (hele tiden!).

6. Ha blandingen tilbake igjen i gryten (bruk gjerne slikkepott for å få med alle de deilige vaniljekornene).

7. Varm sausen på forsiktig varme mens du rører hele tiden (hele tiden!). Bruk tresleiv og sørg for at du rører godt i bunnen hele tiden. Varm sausen til den er 80 grader (bruk steketermometer så er du trygg). Poenget er at det ikke skal koke, for da er det grådig lett at sausen skiller seg.

Dersom ulykken er ute, anbefaler melk.no å ha sausen oppi en kjøkkenmaskin og piske hardt noen minutter mens du tilsetter 2 ts med bakepulver. Før servering blander du i litt pisket krem for å skjule at den har skilt seg.

8. Når sausen har nådd 80 grader, lar du den avkjøle seg til den er kald.

9. Lagres i kjøleskap, gjerne med litt plastfolie over.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.