Viltgryte med elg

Tenk at en slik gryte bare tar en times tid å lage.
En deilig gryte med saftig elgkjøtt, smaksrike grønnsaker og en magisk saus som binder det hele sammen.

Enkelte retter er så gode at man ikke kan la være å spise dem. Denne viltgryten er en slik gryte. Helt sinnsykt magisk god. Jeg hadde funnet oppskriften i et blad, og hadde ikke så store forventninger i verken den ene eller andre retningen, men prøvesmakingen underveis gav store forhåpninger. Og da vi satte oss rundt bordet startet festen. For et måltid! For en gryte! Denne bare må du prøve!! Gjerne med potetstappe og tyttebærsylteøy til. Og iskrem til dessert.

På jakt etter norske klassikere – prøv disse oppskriftene

Denne oppskriften fant jeg i et blad som heter «Raus høstmat og fristende gryter» fra Aller Forlag.

 Du trenger: 

til cirka 6 personer

 • 1,2 kg elgkjøtt – jeg brukte elgstek
  (du kan også bruke hjortekjøtt eller reinsdyrkjøtt eller annet vilt. Bare husk å bruke kjøtt fra en del av dyret som tåler å koke lenge -spør i butikken hvis du er i tvil)
 • 4 gulrøtter
 • 250 gr hel bacon (uten svor)
 • 370 gr sjampinjong (Jeg måtte bruke hermetiske, og det funket greit. Dersom du bruker fersk sopp er halvannen håndfull en grei mengdeangivelse). 
 • 10 hele enebær
 • 4 ss lettrømme
 • 1 dl kremfløte
 • 8 dl vilt-kraft (Det finner du i velassorterte butikker. Jeg kjøpte noe flytende «le fond»-greier på Ultra og det funket fint. 400 ml ferdigkraft, 400 ml vann)
 • 1 hel gulløk
 • 2 ss hvetemel
 • Krydres med ½ ts salt og ¼ ts pepper

 

 

Tips! Vi serverte en fransk vin (lenke) til maten – og det funket strålende

Slik gjør du:

 

1. Ta ut ingrediensene fra kjøleskapet minst en halvtime før du skal bruke dem, så rekker alt å få romtemperatur.

 

2. Ta bort eventuell hyssing rundt steken, og tørk av steken med litt kjøkkenpapir. Fjern også eventuelle synlige sener og trevler fra steken.

 

3. Kutt opp elgkjøtter i strimler på cirka 1×2 centimeter.

 

4. Kutt bort eventuell svor på baconet og kutt opp i små terninger.

 

5. Nå skal kjøttet brunes raskt i stekepannen. Det betyr at du skal steke kjøttet raskt i en varm stekepanne med litt olje for å «forsegle» kjøttet, slik at kjøttet forblir saftig og at kjøttsaften ikke renner ut i gryten. Del kjøttet opp i to hauger og stek dem hver for seg i cirka to minutter. Mot slutten av steketiden rører du inn 1 ss hvetemel. Grunnen til at du skal dele kjøttet i to stekerunder er at vi vil holde temperaturen i pannen høy, slik at stekeskorpen kommer raskest mulig. Mye kjøtt i pannen på en gang = treg skorpe = tørt kjøtt. Ha kjøttet over i gryten du skal lage selve elggryten i.

 

6. Kutt opp gulrøtter, sopp og løk i biter. Brun dem raskt i samme stekepanne som du brunet kjøttet i. 2-3 minutter burde holde. Ha dem over i gryten når du er ferdig.

 

7. Ha 8 dl kraft i gryten og kok opp med enebærene.

 

8. La retten småkoke i 25 minutter på lav varme. Rør om av og til.

 

9. Mot slutten av koketiden har du i rømme, fløte, salt og pepper.

 

10. Elggryten skal være litt tyktflytende, og dersom den er veldig tynn etter koketiden kan du jevne den ut med litt maizenna. Ta én toppet ss med maizenna og rør godt (sammen) med en halv dl vann. Rør forsiktig inn i gryten for å unngå klumper.

 

11. Servere gryten med tyttebærsyltetøy, potetstappe eller ris.

 

11 kommentarer til “Viltgryte med elg

 1. Tilbaketråkk: Ukens matblogger: Nammis
 2. Hei!
  Jeg har ikke laget elge gryte tidligere, men synes det ville passe veldig godt inn når vi får en familie fra USA på hyttebesøk i påsken. Jeg har noen spørsmål:
  – Hvor mange porsjoner er denne oppskriften til?
  – Gryta må lages som glutenfri. Hva kan jeg da bytte ut hvetemelet med for å få samme resultat?
  – Hvilken del av elge kjøttet er best å bruke til gryte slik at det med sikkerhet holder seg mørt og saftig?
  – Kan gryta lages noen dager i forveien og være like god?

  Mvh
  Monica Jakobsen

  1. Hei. Tusen takk for spørsmål. 🙂

   Vi var fire voksne som spiste oss gode og mette, og da var det litt igjen i gryten. Så 4 veldig sultne eller 5 medium sultne.

   Jeg er ingen gluten-ekspert, men såvidt jeg kan skjønne, er det bare de to spiseskjeene med hvetemel som må erstattes med noe annet. De fleste butikker har egne hyller med glutenfrie alternativer. Spør i butikken hva de anbefaler.

   Jeg anbefaler elg-stek. Det ble veldig godt.

   Gryten kan helt fint lages 1-2 dager før (må lagres kjølig og tett) den skal serveres, men vent med punkt 9 i oppskriften (rømme, fløte og krydder) til den dagen du skal serveres. Dette gjelder spesielt hvis du skal fryse den.

   Lykke til 🙂

 3. Å benytte elgstek i gryte er jo råflott… og jeg tviler ikke på at dette smakte himmelsk.

  Dog vil nok mange si at det er helt unødvendig å benytte et så fint kjøttstykke i en gryte. Pga fremgangsmåten når man lager gryte kan man nesten benytte hvilken del av elgen som helst… Ofte får man eget «grytekjøtt» når elgen er partert… Dette er kjøtt som ikke er et helt fint stykke, men som er litt fra «her» og «der» på elgen…

  Grytekjøtt vil gi deg en nydelig gryte til en mye lavere pris.

  Men denne oppskriften så veldig god ut… Skal teste den i dag 🙂

  1. Hei 🙂
   Veldig godt poeng. Jeg har brukt begrepet «elgkjøtt» nettopp på grunn av dette. For oss nesten-urbane ikke-elgjaktere er liksom steken det som er lettest tilgjengelig i butikkene, men du har helt rett i at det er billige kjøttstykker som med fordel kan brukes!

   Morten

 4. Da har jeg laget elggryte for første gang jeg bruker Cremefraiche i stedet for rømme og hadde i matfløte og litt kremfløte kokte alt sammen så smakene trekkes sammen i stedet for mel bruker jeg saus jevner .Jeg brukte elgkjøtt ferdig kuttet fra Rema 1000 i frysedisken og på slutten 1 dl rødvin og brunost . Takk for at du delte oppskriften skal ha potetmos og tyttebær syltetøy . Gryteretten skal vi ha på lørdag

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.