Eplesmør

Eplesmør.
Langtidskokte epler med krydder gir et søtt eplesmør som kan brukes som pålegg, på havregrøten eller på iskremen. Nammis!

– Jeg har jo gitt den beste oppskriften, jo! Kollegaen min tittet oppgitt på meg. Det var hun som hadde introdusert meg for eplesmør. Et kjempegodt, søtt pålegg med masse smak fra norske epler og krydder. Eplene er kokt så lenge at de blir mørke og karamelliserte til en småseig deilig syltetøy-peanøttsmør-prim-banos-hapå-kombinasjon som er perfekt som pålegg (prøv sammen med rømme!), på kornblandingen, i naturell yoghurt, til iskrem, til store kjøttmiddager eller bare å mumse med skje. Kollegaen delte tips og råd villig vekk, men jeg skulle jo selvsagt prøve å finne noe som var bedre. Etter tre mislykkede forsøk måtte jeg krype til korset og be om veiledning igjen. Det fikk jeg, og nå har jeg en oppskrift som smaker som gull.

PRØV OGSÅ MINE ANDRE OPPSKRIFTER MED EPLER

 

Du trenger

  • 1 ½ kg epler
  • 250 gram brunt sukker
  • 4 ss lønnesirup
  • 1 ½ ts malt kanel og
  • ¼ ts malt stjerneanis

 

TIPS! Du kan velge hvilke epler du vil, enten det er utenlandske importepler fra butikken eller frukt fra egen eplehage. Men eplesmaken er tydelig på det ferdige smøret, så velg noen epler du liker.

TIPS! Du kan justere søtningsmengden eller formen. Brunt sukker og lønnesirup gir den litt mørke, deilige smaken, men du kan fint bruke hvitt sukker eller honning isteden. Eller noe sånne kunstige greier. Du velger selv.

TIPS! Stjerneanis er et krydder jeg synes man skal være forsiktig med. Med ¼ ts gir den ganske mye lukt fra seg tidlig i kokingen, men vær rolig – den gir bare et forsiktig smakshint i det ferdige krydderet. Bruk litt(!)mer om du vil ha mer smak.

TIPS! Det går an å bruke andre krydder og smaker. Jeg har prøvd med muskatnøtt, allehånde og vanilje. Det ble egentlig godt, men litt for julete for meg. Jeg har prøvd med 1 ts eplesidereddik for å få litt balanse i sødmen, det synes jeg ikke var godt. Jeg har lyst til å prøve med pepper. Fortell meg om du tester noe moro!

TIPS! Du kan bruke hel kanelstang og stjerneanis, istedenfor malt. Da fjerner du den før du blender.

Slik gjør du – Slowcooker

1. Kutt eplene i båter og fjern kjernene. La skallet være på.

2. Ha eplene i slowcookeren sammen med sukker, sirup, kanel og stjerneanis.

3. Sett slowcookeren på LOW og la småkoke i 8 timer.

4. Så blender du alt til en helt jevn masse i blenderen eller med stavmikseren

Lagres lufttett i kjøleskap, så holder det seg fint minst en uke.

Kan helt fint fryses

Slik gjør du – Hvis du ikke har slowcooker

1. Ha alle ingrediensene i en stor gyte og kok i 30 minutter til eplene er møre.

2. Fjern eventuelle hele kryddere og bland at sammen til en jevn blanding i blenderen eller med stavmikser.

3. Sett tilbake på kokeplaten, og la små koke i halvannen til to timer til eplene er karamelliserte og smøret er et mørkt og tyktflytende pålegg.

Lagres lufttett i kjøleskap, så holder det seg fint minst en uke.

Kan helt fint fryses

Du kan neste lukte hvor godt dette smaker
Her har jeg det ferdige eplesmøret smurt på en nystekt skive hjemmelaget grovbrød med gresskarfrø og gulrot. Vanvittig godt!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.