Grove rundstykker

Grove rundstykker
Deilige grove rundstykker med masse god smak. Perfekt til frokost og lunsj eller som tilbehør til middag. Nammis!!

Det er alltid stas med nybakte rundstykker. Hele huset fylles med deilige dufter og snart er det bare å sette tennene i nybakt gjærbakst. Knasende sprø skorpe, saftig og deilig med masse smak. Gjærbakst er lett å lage og kan tilpasses til hvor god tid du har. Gi deg selv en flott dag, og prøv disse!

PRØV OGSÅ MINE ANDRE RUNDSTYKKER

Du trenger

Til cirka 18 rundstykker

  • 550 g hvetemel
  • 250 fiberbakst (eller annet grovt mel)
  • 550 g sammalt spelt,
  • 250 gram havregryn (6 dl)
  • 1 pk tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 3 dl frø (jeg brukte linfrø, chiafrø og solsikkekjerner)
  • 5 dl melk
  • 5 dl vann
  • 8 ss olivenolje
  • 1 ss sukker (kan erstattes med andre søte ting som honning eller sirup)

Kan pyntes med: pensle rundstykkene med melk eller vann og strø over chiafrø, salt og havregryn.

TIPS! HEVING
Jo varmere deigen er, jo fortere hever den. Men jo saktere deigen hever, jo bedre blir den. Så det beste resultatet får du om du bruker kald melk og kaldt vann og hever sakte i romteperatur. Da tar det rundt to timer før deigen er dobbelt størrelse. Hvis du lunker vann og melk går det fortere, da holder det som oftest med cirka 45 minutter. Men ikke varme vesken mer enn cirka 30 grader. Da kan du drepe gjæren, og da er det ingenting som hever.

TIPS! KALDHEVING
Denne deigen kan gjerne kaldheve i kjøleskapet over natten. Da bare lager du deigen som vanlig, men med kaldt vann og melk. Dekk til deigen med plast eller vått kjøkkenhåndkle og la stå i kjøleskapet. Ta den gjerne ut en halvtime – tre kvarter før du skal rulle ut rundstykkene. Du kan også kaldheve den etter du har rullet ut rundstykkene. Da lager du deigen som vanlig, hever den til dobbel størrelse, ruller ut rundstykkene og plasserer dem på et stekebrett med noen cm i avstand. Dekk til med plast eller et fuktig kjøkkenhåndkle og plassere stekebrettet i kjøleskapet over natten. Ta ut 60 – 90 minutter før du har dem i ovnen.

Slik gjør du

1. Bland det tørre i en bolle (mel, fiberbakst, spelt, havregryn, tørrgjær, frø, salt og sukker) og bland lett

2. Bland det våte (melk, vann og olje) – se tips over om temperatur

3. Hell det våte over i det tørre og begynne å elte. Bruk gjerne kjøkkenmaskin. Etter noen minutter ser du om deigen er for våt eller for tørr. Tilsett mer veske eller mel om det trengs. Men husk at havregryn suger til seg en del veske mens du elter, så det skal ikke være supertørt, dette.

4. Nå skal deigen eltes lenge. 10 – 15 minutter. Da strekker du godt på fibrene, og da blir det bedre å spise.

5. Dekk til med plast eller et fuktig kjøkkenhåndkle, og la heve i romtemperatur til deigen har doblet seg i størrelse.

6. Ta deigen ut av bollen og elte den forsiktig.

7. Del deigen opp i like emner på cirka 90 gram (jeg bruker kjøkkenvekt. Like rundstykker blir ferdig samtidig i ovnen)

8. Plasser rundstykkene på et stekebrett, med noen cm avstand til hverandre. Dekk til med plast eller et fuktig kjøkkenhåndkle og la heve i 45 – 90  minutter.

9. Pensle med melk eller vann og strø over et lett lag salt, chiafrø og havregryn.

10. Stek i ovnen på 210 grader i 10 – 14 minutter. Gjærbakst er ferdigstekt når rundstykkene lager en hul lyd når du dunker på bunnen av dem. La kjøle seg ned i 10 – 15 minutter før du spiser dem.

Rundstykkene er på 258 kcal per 100 gram, eller cirka 232 per rundstykke ifølge kostholdsplanleggeren.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.