
Dette er et sommerprosjekt for en dag med litt lav puls og god tid, og resultatet blir fantastisk! Marinere svinenakken over natten i en potent hvitløksmarinade og langtidsgrill den på lav temperatur i fem timer til kjernetemperaturen når 70 grader. Da har du en fløyelsmyk og saftig svinenakke med masser av smak.
PRØV OGSÅ MINE ANDRE GRILLRETTER
Du trenger
- En svinenakke
Marinaden
- 10 hvitløksfedd
- 1 god bunt gressløk
- ½ bunt persille
- 3 ss olivenolje
- 1 ts pepper
- 1 ts salt
- 1 ts oregano
- Juicen fra en ½ sitron
SERVERINGSTIPS! Svinenakken skal grilles indirekte. Det vil si at det er litt ledig plass på grillen. Jeg brukte den plassen til å grille poteter (halvannen time på den lave varmen) og en halv spisskål (25 min) med litt olje og krydder. Dersom de ikke blir helt ferdig kan du jazze opp varmen i de femten minuttene som svinenakken skal hvile før servering.
Du kan også lage en coleslaw (lenke) og servere med BBQ-saus (lenke) og hamburgerbrød (lenke).
TIPS! Du kan gjøre dette i stekeovnen også, om du ikke har en grill og/eller kontroll på temperaturen.

Slik gjør du
1. Grunnsmaken i marinaden er brent hvitløk. Grill eller stek 10 fedd hvitløk med skallet på til de er godt brent. På grillen tok det 10 -15 minutter, i stekepannen kan det ta kortere tid. De skal grilles i tørr panne, uten olje. Det gir en ganske potent lukt, men det blir altså veldig godt. Men – hvitløken skal være brent, ikke helt forkullet. La den kjøle seg litt ned før du går videre.
2. Når hvitløken er avkjølt lager du resten av marinaden. Ha hvitløken, gressløk, persille, olivenolje, salt, pepper, oregano og sitronsaft i en blender eller stavmikser og miks til det hele er en jevn masse.
3. Ta ut svinenakken fra kjøleskapet og tørk av den med en kjøkkenpapir som ikke loer.
4. Så gnir du kjøttet inn med marinaden. Bruk fingrene, og få marinaden inn i alle spriker og sprekker.
5. Pakk kjøttet inn og la det marinere i kjøleskapet noen timer. Helst over natten.
6. Så er det på tide å grille. Stikk et steketermometer inn i midten på den tykkeste delen av kjøttet. Legg kjøttet i en ildfast form eller på en folie eller ha en skål under, slik at kjøttsaften ikke griser til hele grillen din.
Kjøttet skal grilles indirekte på lav varme over flere timer. Indirekte grilling betyr at kjøttet ikke ligger rett over en aktiv varmekilde, men at den er plassert ved siden av. På en gassgrill med flere brennere betyr det at du legger kjøttet ved siden av den brenneren du har tent. På kullgrill betyr det at du lager en haug med kull på den ene siden av grillen og legger kjøttet på risten der det ikke er kull.
Prøv å holde temperaturen rundt 110 – 120 grader. Da tar det 3-5 timer å få en svinenakke opp til 70 grader. Da er kjøttet deilig og mørt, men fortsatt så fast at du kan skjære det opp i skiver og spise det som stek. Svinenakke er et kjøttstykke som tåler ganske mye, og det gjør ingenting om du varmer det lengre eller til høyere temperatur. Dersom du for eksempel heller vil ha pulled pork kan du skru opp varmen litt og vente til kjøttet har en temperatur på 86 – 92 grader.
7. La kjøttet hvile 15 minutter før du skjærer det opp i skiver. Da kan du jazze opp temperaturen på grillen og grille eventuelt tilbehør du skal ha.
