Saftig grovbrød med frø

Saftig grovbrød med frø
Luftig, saftig og deilig grovbrød som holder seg lenge. Skikkelig grovt og skikkelig godt. Nammis!

Hjemmelaget grovbrød er skikkelig sunt og skikkelig snadder, særlig når det er ferskt. Men la oss være ærlige – mange av de ordentlig grove brødene blir skikkelig murstein. Tunge, tette og harde brød. Fortsatt veldig godt, men de krever litt av kjeven og magen. Her har jeg endelig funnet en oppskrift på et brød som både er grovt, luftig og godt. Enkelt var det også. Her er det bare å kaste seg over brødformene!

PRØV OGSÅ MINE ANDRE BRØD OG RUNDSTYKKER

Du trenger

Til tre brød på cirka 1,1 kg

 Steg 1:

  • 5 ss havregryn
  • 5 ss linfrø
  • 5 ss hvete helkorn
  • 5 ss solsikkefrø
  • 7 dl kaldt vann

 

Steg 2:

  • 600 gram sammalt speltmel, grovmalt
  • 250 gram sammalt rugmel, fint
  • 300 gram siktet hvetemel
  • 25 gr kruskakli
  • 1 ss salt
  • 1⁄2 pose tørrgjær
  • 1 ss lys sirup eller honning
  • 2 ss olje
  • 6 dl vann

Til pensling

  • Vann
  • Litt salt
  • Litt frø

TIPS 1! Det som er kult med brød er at det er veldig lett å bytte ut ingredienser. Er det noe her du ikke har eller ikke liker, bare bytt det ut med noe annet i samme mengde, så går det nok fint.

TIPS 2! Saltet er kun for smakens skyld. Du kan gjerne bruke mindre salt om du tenker på slikt.

TIPS 3! Heving. Smaken blir best om deigen får lang tid på å heve. Jeg bruker kaldt vann fra springen når jeg baker, da trenger en brøddeig cirka to-tre timer til å heve til dobbelt størrelse. Bruk vann opp til 35 grader om du trenger ha en kortere hevetid (45-60 min), eller sett deigen i kjøleskap i 8 – 10 timer om du vil ha lenger hevetid. Den er ferdig hevet når den har dobbelt størrelse.

Slik gjør du

1. Hvis du har tid anbefaler jeg å bløtlegge ingrediensene i steg 1 i kaldt vann. Da blir brødet enda saftigere og blir lettere å fordøye. Ha alt oppi en bolle eller et litermål og la det stå og svelle. Minstetiden er 90 minutter, men det gjør ikke noe om det står over natten. Ha litt god plass i bollen, for frøene blir litt større av å ligge i vann.

Dersom du ikke har tid til bløtlegging kan du bare ha alt oppi sammen med resten av ingrediensene.

2. Så er det steg to. Bland sammen de tørre ingrediensene (speltmel, rugmel, hvetemel, kruskakli, salt og tørrgjær) i en bakebolle.

3. Bland vann, sirup og olje i et litermål og hell oppi de tørre ingrediensene

4. Så har du oppi frøene som har stått til bløtlegging, inkludert vannet de har stått i.

5. Nå skal du elte deigen, lenge og skikkelig. Elting strekker glutenet i melet, og gjør at brødet blir godt å tygge. Jeg pleier å elte i 10 – 15 minutter. Elt gjerne for hånd eller gjør det i kjøkkenmaskinen. Deigen skal være ganske klissete i starten, men etter hvert som du elter, sluker melet litt av vannet, og da blir det litt enklere å elte. Deigen skal være litt klissete hele veien, men om det bare er søl etter 5-6 minutter med elting kan du tilsette mer mel. Til slutt skal deigen helst være smidig og ganske lett å jobbe med, og bitte litt klissete fortsatt.

6. La deigen heve under plast eller et fuktig kjøkkenhåndkle til den er dobbelt størrelse (se tips 3 over).

7. Ta deigen ut på benken og elt den lett, slik at du slår gjærluften ut. Her må du sikkert bruke litt mel på benken, for dette er litt klissete.

8. Del deigen opp i tre deler (cirka 1100 gram per klump) og form det til brød, altså lange, tykke pølser som er like lange som brødformen.

9. Ha deigen i tre godt smurte brødformer. Og gjør deg selv en tjeneste her: smør formene godt. Dekk bunnen og kanten godt med smør og strø et tynt lag mel over. Da er det mye lettere å få ut hele brødet fra brødformene. Ingenting er så irriterende som å ødelegge skorpen på et nybakt brød fordi formen er dårlig smurt.

Du kan strengt tatt steke disse brødene uten brødform også, men det har ikke jeg prøvd, så jeg vet ikke hvordan det påvirker steketiden.

10. Dekk til brødformene med plast eller fuktig kjøkkenhåndkle igjen og la dem etterheve. 30 – 45 minutter om det er varmt, men gjerne 2-3 timer om det er litt kjølig. Men hvis de når toppen av brødformen er de uansett ferdige.

11. Varm ovnen til 240 grader, jeg bruker over- og undervarme – ikke varmluft.

12. Pensle brødene med vann, og strø gjerne et lett dryss salt og frø over brødene.

13. Sett brødene inn i ovnen og sett varmen ned til 220 grader.

14. Brødene er ferdig når de lager en hul lyd når du banker på toppen av dem. Hos meg tar det cirka 35 minutter.

15. La brødene kjøle seg ned i cirka et kvarter før du tar dem forsiktig ut av brødformen. La brødene kjøle seg ned på rist.

Brødet holder seg ferskt og godt i to dager og holder seg godt i frysen.

Brødene har cirka 185 kcal per 100 gram (utregnet på kostholdsplanleggeren.no)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.