Søtpotetsuppe med eple og chili

Bilde av en suppeskål
Deilig høstsuppe som egentlig kan spises hele året. Den metter lenge, smaker godt og er både glutenfri og vegansk (med mindre du ødelegger det med bacon på toppen, som jeg har gjort her). Nammis!

Når jeg drømmer om en varmende høstsuppe, er det ofte søtpotetsuppe jeg tenker på. En fløyelsmyk, kremet tallerken med høstlige farger og smaker. Deilig. En skål med søtpotetsuppe er perfekt som pausemat på høstdugnaden, til halloweenlunsjen på jobben eller når du får lunsjgjester i helgen. Du kan gjerne lage den opp på forhånd. Denne oppskriften har et lite kick, med chili, hvitløk og ingefær. Juster mengden om du vil ha den mildere eller sterkere.

PRØV OGSÅ MINE ANDRE SUPPER

Du trenger

Til 2,5 – 3 liter suppe

  • 2 ss olje
  • 2 gulløk, finhakket
  • 1 toppet ts salt
  • ½ ts pepper
  • Cirka 700 gram søtpotet, skrelt og kuttet i biter
  • 1 stort eple, fjern kjernen, kutt i båter
  • 3 medium gulrøtter, kuttet i biter
  • 2 ss fersk ingefær, finhakket eller raspet
  • 2 chili, hakket (jeg tar bort frøene og det hvite inni)
  • 4 fedd hvitløk
  • 1 ts paprikakrydder
  • 1 ts malt koriander
  • 1 ts eplesidereddik
  • 1,5 liter grønnsakskraft
  • 4 dl kokosmelk

TOPPING!
Du kan toppe suppen med hva du vil. Mitt topptips til denne suppen er ristede solsikkefrø eller gresskarkjerner. Ha dem i en stekepanne med litt olje og salt og stek dem til de begynner å lukte litt og få litt farge. Det er vanvittig sjarmerende. Ellers bruker jeg ofte fersk koriander eller revet ost. Smårettbacon er også godt.

 

TIPS! Alt med suppeingredienser er cirka. Litt opp eller ned gjør ingenting

TIPS! Suppe er tilgivende. Bytt ut, legg til, juster mengde og gjør som du vil. Suppen er med på leken. Suppe er en glitrende anledning til å bli kvitt gamle grønnsaker fra kjøleskapet.

TIPS! Denne oppskriften har tydelig smak og et lite kick. Justere opp eller ned på chili og ingefær om du vi ha det mer eller mindre sterkt.

TIPS! Du kan gjøre suppen mer mettende om du har mer protein i den. Denne suppen tåler fint både bønner og linser og kikerter. Du kan også ha i kjøttdeig eller baconbiter (etter du har hatt suppen i blenderen), hvis det ikke er viktig at den er kjøttfri.

 

Slik gjør du

1. Begynn med å grovhakke løken.

2. Ha litt olje i en stor suppekjele og ha på medium varme. Stek løken sammen med salt og pepper i cirka 8 minutter til løken er myk og gjennomsiktig. Rør innimellom, og pass på varmen. Den skal ikke få stekeskorpe.

3. Mens denne steker gjør du klar søtpotet (skrelles og kuttes i store terninger), gulrot (skrelles og kuttes biter som er like store som søtpoteten) og eplet (la skallet være på, fjern kjernen og kutt i store båter eller biter)

4. Når løken er myk har du oppi søtpotetene, gulrøttene og eplet og steker videre i 8 – 10 minutter.

5. Mens dette steker gjør du klar kraften (jeg varmer den opp), chili (ta bort frøene og det hvite inni og hakk opp), ingefær (ta bort skallet og mos den/rasp den/finhakk den) og hvitløksfedd (ta av skallet og hakk opp).

6. Når grønnsakene har stekt tilsetter du krydderne (malt koriander og paprika) og eplesidereddiken.

7. Så ha du i chili, ingefær og hvitløk

8. Bland godt og tilsett kraften

9. Rør inn kokosmelken.

10. Kok opp og la småkoke i cirka 30 minutter til søtpoteten og gulroten er myk og gjennomkokt

11. Bruk stavmikser eller blender og bland alt til en jevn suppe.

Denne oppskriften gir er cirka 97 kcal per 100 gram ifølge kostholdsplanleggeren.no

søtpotetsuppe
Rask å lage, digg å spise! Anbefales!

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.